ÖP - SÖU:s medlemstidning

Österbottniska Posten är SÖU:s egen medlemstidning med fokus på ungdomar, kultur och föreningsliv i Österbotten. Händer det något i en ungdomsförening i Österbotten kan du förmodligen läsa om det i ÖP. Tidningen utkommer idag 4 gånger per år med en upplaga på 40 500 exemplar. 

Inom ramarna för projektet Klockars Online har de flesta nummer av tidningen digitaliseras från det första numret som utkom 1968 fram till idag. Utgivningen hade uppehåll mellan 1986 och 1997. I tidningsarkivet som finns på issuu.com kan man bläddra i alla digitaliserade nummer.

 

Sökinstruktioner

Enklaste sättet att söka efter ett specifikt ämne bland de digitaliserade tidningarna, t.ex. SÖU Rock, är att googla följande formel:

"SÖU Rock" + "ÖP" site:issuu.com

Då listas direktlänkar till alla berörad nummer i sökresultatet. Är man istället intresserad av artiklar om en viss förening eller person är det bara att byta ut SÖU Rock mot föreningens eller personens namn, t.ex. "Närpes teater" + "ÖP" site:issuu.com

 

Föregångarna Ungdomen & FRAM!

ÖP:s föregångare, tidskriften Ungdomen, finns digitaliserad i nationalbibliotekets digitala samlingar. Där kan man läsa om ungdomsföreningarnas verksamhet från 1896-1910. Från 1911 var det tidskriften FRAM!, Organ för ungdoms- och nykterhetsrörelsen, som skötte uppgiften fram till 1942.